Онова, което не знаехте, преди да станете майка…

Зората едва пуква, бебето плаче дълго и неуморно, а вие се чувствате самотна и отчаяна. Усещате неистова нужда да останете насаме със себе си. Защо никой не ви предупреди, че коремът ви ще е такъв отпуснат и мек? Ами раждането? Мислехте, че най-трудното е минало с него, а последваха колики, безсъние и плач – бебешки и ваш. Преживяхте емоции, грижи, страхове, отговорности – неща, за които не бяхте подготвени в първите месеци на бебето.

Нито една книга не обяснява какво е да си майка. Там пише с колко трябва да наддаде бебето, с какво да го храните, как да се грижите за него… Но никой не се е сетил поне с малки букви да добави, че ви предстоят толкова душевни изпитания. Това трябваше да научите сами.

 

Е, за второто бебе ще сте подготвени и ще знаете, че:

Светът около вас вече е много опасно място
Да, така е, но до идването на вашето бебе някак сте пренебрегвали този факт. Изгорелите газове на автомобилите са ви дразнили, но сега тровят детето ви… Бактериите и вирусите, които вашите приятели и роднини пренасят, докосвайки вашата рожба, ви докарват безсъние… Всичките тези страхове полека ще се стопят. Не, няма да изчезнат напълно, но ще осъзнаете, че не можете да защитите детето си от абсолютно всичко.
След като девет месеца ви “носеха на ръце”, сега носят другиго
Всички ви глезеха и задоволяваха и най-дребните ви прищевки. Но се роди дребосъкът и вниманието се фокусира върху него. Това не ви пречи, разбира се, просто трябва да свикнете, че понякога може да минат дни, преди някой да ви попита: “Как си?” и “Имаш ли нужда от нещо?”.
В бански е възможно никога да не изглеждате както преди
Глад и коремни преси месеци наред, а плоският корем е все така мираж. Можете да постигнете предишната си фигура, но и да не го направите, не е фатално. Двата килограма в повече са сладък белег, оставен върху вас от детето ви.

Ще има моменти на изтощение
За тях може и да са ви намекнали с поканата да си отспите като бременна, защото ви чакат дълги нощи и няма да имате време за почивка. Но как може да се акумулира сън?
Кърменето е най-прекрасното, но често и стресиращо усещане
Знаете, че кърмата е най-добрата храна за вашето бебе. Но не ви се получава… Не се отчайвайте и не се обвинявайте – от това не ставате по-лоша майка. Обърнете се за помощ към консултант по кърмене, но не го превръщайте в идея фикс. Идиличната картина на кърмеща жена и потънало в нега бебе понякога са недостижими, въпреки положените усилия. Запушените канали, възпаленията и рагадите е възможно да доведат до отчаяние и най-упоритите майки.
Не бива да се заклевате, че няма да се хвалите с наследника
Било ви е странно как приятелките, с които сте водили толкова интересни разговори на разнообразни теми, след като родят, се променят и вместо “здрасти”, започват с това, какво са и какво не са направили децата им. Били сте убедени, че не е възможно да изпаднете във възторг от една усмивка и сте се клели, че ще оценявате реално детето си. Но как да се въздържите и да не разкажете на всички, че вчера е казало “па-па”, а неговите връстници още гукат? Примирете се, че почти всяка майка преминава през този етап и вероятно и вие няма да сте изключение.
Съвършената майка не съществува
Да си съвършената майка не значи да изглеждаш като модел – с подредени коси, перфектен грим, гладка кожа и божествено тяло. Съвършената майка е просто майка на детето си – усеща нуждите му, откликва на желанията му, дава и получава любов.